Integracija sistema za automatsko brojanje putnika (APC) na 5 elektro autobusa u Beogradu

Krajem 2016. Novatronic je pustio u rad i uspešno testirao svoje prve Linux on-board computer-e (OBC) na 5 elektro autobusa (eBUS) marke Chariot Motors u Beogradu. Ugrađene OBC-e odlikuje raznovrsnost komunikacionih interfejsa (Ethernet, CAN, GPRS/3G, WiFi, USB, serial..) i široka paleta mogućnosti kada je u pitanju kontrola i integracija različitih on-board sistema. U konkretnom projektu, OBC služi kao kontroler automatskog sistema za brojanje putnika (APC) baziranog na senzorima tipa Irma Matrix, Nemačkog proizvođača Iris GmbH, čiji je Novatronic generalni zastupnik za teritoriju Srbije.

Novatronic-ov OBC (kontroler) čita podatke iz senzora (montiranih iznad svih vrata vozila) o broju putnika koji ulaze i izlaze iz vozila na svim stanicama preko CAN komunikacionog interfejsa, dodeljuje GPS koordinate i realno vreme svakom očitavanju, kao i podatke o nazivima linija, destinacija i stanica koje preuzima iz, takođe Novatronic-ovog, sistema za informisanje putnika (PIS).

Kompletni podaci se periodično upload-uju na dodeljeni FTP server preko GPRS/3G komunikacionog interfejsa, omogućavajući korisniku jasan uvid u podatke o kretanju vozila i brojanju putnika u realnom vremenu i otvarajući mogućnost korisniku (prevozničkoj kompaniji ili upravi javnog transporta) za različite tipove saobraćajnih analiza neophodnih za optimizaciju flote.